Humbja e dëgjimit sensoroneurale

Humbja e dëgjimit sensoroneuraleCfarë është?

       Humbja e dëgjimit sensoroneurale ndodh kur ka dëmtim të veshit të brëndshëm ose të nervave që shkojnë nga veshi te truri.

       Humbja e dëgjimit sensoroneurale është e përhershme dhe mund të shkaktojë edhe zhurmat e forta të tingullojnë të mbytura.

sensorineural-1100x733

Shkaqet e humbjes së dëgjimit sensorineurale

  • Mosha – Mosha është shkaku kryesor i të gjitha llojeve të humbjes së dëgjimit, përfshirë dhe humbjen e dëgjimit sensoroneurale.
  • Ekspozimi ndaj zhurmës – Humbja e dëgjimit sensoroneurale mund të shkaktohet nga ekspozimi ndaj zhurmave të forta të cilat demtojnë veshin e brëndshën.
  • Problemet gjenetike ose të trashëguara – Problemet gjenetike në lidhje me humbjen e dëgjimit konduktive mund të ndodhin nga lindja ose më vonë gjatë jetës.
  • Sëmundjet dhe problemet – Humbja e dëgjimit sensoroneurale mund të shkaktohet nga disa probleme shëndetsore përfshirë: Meningjitis, sëmundjen e Menieres, neuroma akustike, skleroza të ndryshme dhe keqformimi i veshit të brëndshëm.
  • Ilacet dhe trajtimet – Humbja e dëgjimit sensoroneurale duhet të jetë efekt anësor i disa ilaceve dhe trajtimeve ndaj kancerit.
  • Trauma koke – Dëmtimet në kokë mund të shkaktojnë dëmtim në veshin e brëndshëm e cila shkakton humbje dëgjimi sensoroneurale.
  • Problemet e lindjes ose probleme të lidhura me lindjen – Injeksione gjatë shtatzanisë, komplikacione gjatë lindjes, lindja e parakohëshme dhe problemet e trashëguara mund të shkaktojnë humbje dëgjimi sensoroneurale në të porsalindurit.